Copyright © 2008 Sportvereniging Combinatie Wil Overwinnen. Alle rechten voorbehouden. Design by MilRo
| Programma | Uitslagen | Trainingstijden | Kleedkamers | CWO Kleding | Lid worden? |

'Weet waar je speelt' : De weg omhoog PDF Afdrukken E-mailadres
zaterdag 29 oktober 2016 10:13De ultieme weg omhoog is voor voetballers van het eerste elftal van een club na een spannend seizoen de promotie naar een hogere klasse. Andere, sterkere clubs ontmoeten waaraan de kampioen uit de vorige klasse zich kan meten. Voor andere elftallen geldt dat uiteraard ook. De weg naar het noorden, daar gaat het nu om.

Het adres van CWO bestaat niet, of toch wel. Het navigatieadres is Kethelweg 220: het Campanile Hotel (en dan zie je het wel). Met de auto naar de voetbal? Het zal toch niet of het moesten de tegenstanders zijn.  Op de fiets naar de Kethelweg, zo was het. Eventueel lopend over de ophaalbrug. Zou die nog omhoog kunnen? Of anders uit de richting Vlaardingen-Oost ook met de fiets.

Kethelweg

De Kethelweg is de weg naar Kethel als je uit Vlaardingen komt, maar heette de Vlaardingsche Weg als je uit Kethel kwam. Men begon met de ontginning van het land achter de Zeedijk langs een arm van de Rijn in de twaalfde eeuw. Dat werd gedaan door sloten te graven en te laten afwateren op de rivier. Door die afwatering begon het veen te zakken en uiteindelijk moest men laaggelegen land gaan bemalen met windmolens om de waterstand te regelen, tegenwoordig gaat dat met elektrische gemalen. De Kethelweg ontstond  als een pad om naar de ontginning te gaan: daar waar men sloten groef.

Voetballen

Al voor 1951 werd gevoetbald aan de Kethelweg. Iemand die het weten kan, vertelde dat op de hoek van de Kethelweg en de Van Linden van den Heuvellsingel, waar later de Emauskerk gebouwd werd en waarin nu appartementen gebouwd zijn, door RKWIK gevoetbald werd.  Vanaf die locatie volgde dan boerderij “Steenhuizen” van boer Oosthoek op de plek waar eens het kasteel “Steenhuizen” gestaan had (had CWO ook z’n “kasteel” kunnen hebben!),  en twee boerderijen van Van Mil. Ten oosten van de Kethelweg, op een steenworp afstand van de velden van CWO lag boerderij “Eben Haezer” van boer Keijzer en vrijwel langs de zijlijn van het eerste veld boerderij “Halfwege” van boer Dijkshoorn.

De Kethelweg weg

Rond 1950 werd de Kethelweg tot aan de voetbalvelden opgenomen in het rechte stratenpatroon van de nieuwbouwwijk en kronkelde verder richting Kethel. Toen de Beneluxtunnel in 1967 gereed kwam konden de Vlaardingers via de zgn. oortjes de tunnel inrijden, wat later weer ongedaan gemaakt werd. Later werd het tunneltracé (A4) aangesloten op de A-20 en ontstond het Kethelplein. De oorspronkelijke Kethelweg verdween onder het zand. In Schiedam werden ook woonwijken gebouwd en is de Vlaardingsche Weg ook daar verdwenen.

Het Kethelplein

Dat plein werd de kruising tussen de A20 (Rotterdam-Hoek van Holland) en de A4 (Schiedam-Europoort). De A4 vanaf de Beneluxtunnel sloot aan op de A20 vrijwel precies naast de velden van CWO. De tunnel kwam gereed in 1967 tegelijkertijd met het stuk snelweg tussen Vlaardingen-West en Schiedam. Het was het plan om de A4 door te laten lopen naar Delft/Den Haag. Er werd in 1968 mee begonnen. Voor de verbindingsweg tussen Vlaardingen-Holy en Schiedam onder de A4 werden bij de zgn.”busbaan” de heipalen al klaar gelegd. Toen de aanleg naar Delft in 1976 stilgelegd werd, lagen ze er nog jaren. Het was in die tijd een geliefde plaats voor jongeren van Vlaardingen en Schiedam om van tijd tot tijd eens flink te “matten”. Tussen 2011 en 2015 is de A4 toch doorgetrokken naar het noorden. Het Kethelplein werd daarvoor aangepast tot wat men in de wegenbouw een klaverturbine noemt. CWO voetbalt dus in de oksel van een snelweg, achter een geluidsscherm: een ideale plek om de weg omhoog te vinden.


Kethelweg.


Kethelplein.


 

 
Recente artikelen in de categorie Historie CWO

Deze week zijn jarig:

Shayden Merite (16/11)
Rona de Voogd (17/11)
Chendra Fraaij (21/11)