Copyright © 2008 Sportvereniging Combinatie Wil Overwinnen. Alle rechten voorbehouden. Design by MilRo
| Programma | Uitslagen | Trainingstijden | Kleedkamers | CWO Kleding | Lid worden? |

'Weet waar je speelt' : Heilige Grond PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 26 september 2016 07:16Dat is voor een voetbalclub een eerste vereiste: een eigen sportcomplex. Elke vereniging kan beginnen in een zaaltje, maar dat wordt voor voetballers een beetje moeilijk en zaalvoetbal bestond nog niet. Werd voor de tweede wereldoorlog een voetbalclub in Vlaardingen door het bestuur nog weleens weggeschoven naar “een knollenveldje” in Vlaardingen, daarna pakte het stadsbestuur de vestiging van voetbalverenigingen planmatig aan.

Rond 1948 waren de plannen klaar voor de eerste nieuwbouwwijk van Vlaardingen in de Babberspolder. Als noordelijke afsluiting van die wijk werd langs de gemeentegrens met Schiedam een strook sportvelden aangelegd, die op de tekentafel nog  Sportcomplex “Oost” heette en gelegen was tussen de Kethelweg en NS Station Vlaardingen-Oost. Dat station was toen nog alleen maar een soort in- en uitstaphalte en sprak men van Station Schiedamsche Dijk. In 1950 begon men met de bouw van een woonwijk met  flats en vrije huizen grenzend aan de oostzijde van de Kethelweg. De straatnamen sloten aan bij de vooroorlogse Bloemenbuurt langs de Kethelweg. Pas daarna kon men o.a. bewoners van het centrum van Vlaardingen gaan huisvesten en de plannen voor nieuwbouw in het centrum van Vlaardingen afmaken. Die plannen waren door de oorlog  de bureaula ingegaan.

Park “ ’t Nieuwelant”

Voor de inkomende nieuwe bewoners met de opgroeiende kinderen uit de geboortegolf en uiteraard ook voor alle andere Vlaardingers werd een recreatierand aangelegd met zeven voetbalvelden. In september 1951 nam de voetbalvereniging RK WIK bezit van twee velden, in oktober kwam VV Zwaluwen naar de Kethelweg voor het bespelen van drie velden en in het oostelijke deel vestigde SV De Hollandiaan zich. De laatste club kon zich een schitterend onder architectuur gebouwde kantine veroorloven. (Dat gebouw staat er nog steeds en is in gebruik als Clubhuis “ ’t Trimpad” van het buurthuiswerk in de Babberspolder. Het haantje op het clubhuisbord heeft te maken met het christelijke begin van dit werk.) De voetballers van Zwaluwen verhuisden hun “keet” gewoon van hun vorige veld naar de nieuwe locatie. De recreatiestrook kreeg enige tijd later de naam Park “ ’t Nieuwelant”. Eigen grond is heilige grond. Dat is grond waarop je een club kunt bouwen en mensen sportief kunt ontmoeten. De CWO-ers van nu  hebben daar een verenigingsgebouw van heb-ik-jou-daar.  

Opzouten

Rondom de Westwijk  ontwierpen gemeenteambtenaren enige tijd later ook sportvelden en niet alleen voor voetbal. In 1970 kwam in de wijk Holy een complex voor Zwaluwen. HVO (de club van Havenbedrijf Vlaardingen Oost) speelde toen al aan de Zwanensingel. Dat alles omdat Vlaardingen als de wijk Holy en de Broekpolder (!) volgebouwd was en Vlaardingen toch tenminste 140.000 inwoners zou tellen er voldoende recreatieruimte zou zijn. Dat ging allemaal niet door. In de terecht zuinige ogen van gemeentelijke plannenmakers  waren er  teveel voetbalclubs en mogelijk tekende zich toen ook al af dat sportieve Vlaardingers niet alleen voor  voetbal zouden kiezen. Subsidieverzoeken aan de gemeente werden beantwoord met een fusie-leverworst: fuseren en als beloning een nieuwe locatie of een nieuw clubhuis. Het opgeven van heilige grond ging overigens niet zomaar. Bestuurders moesten de leden dat alles maar verkopen. Kortom van pakweg 1990-2010 werd de Vlaardingse voetbalsector opgeschud. De Hollandiaan fuseerde met De Satelliet tot HSC en ging spelen op het Zwaluwenterrein. HSC en RK WIK en HVO fuseerden in 2008 tot CWO: “Combinatie Wil Overwinnen” en daar gaat het om.

Heilige Grond

In de zomer van 1955 maakt de KLM-fotograaf deze luchtfoto van de voetbalvelden. De begroeiing rondom is nog niet erg hoog. We zien links de drie velden van Zwaluwen (eigenlijk twee en een trainingsveld, dat later volgens rooster ook gebruikt werd door de twee andere clubs) en daarnaast de twee velden van RK WIK. De bebouwing van de wijk ten zuiden van de velden is in volle gang, ten noorden een vredig landschap met boerderijen, een voorbeeld van wat in heel  westelijk Nederland zou gaan gebeuren: de langzame overgang van een landbouwland naar een industrieland. Daar voetbalt CWO nu, met recht heilige en dat betekent eigenlijk gewoon bijzondere grond!

Een luchtfoto uit 1955 toont de velden in de Babberspolder temidden van een aantal boerderijen, er wordt hard gewerkt aan nieuwe woningen.


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Veteranen van De Hollandiaan poseren in seizoen 1966-67 voor de fraaie kantine.


Klik op de afbeelding voor een vergroting.


 
Recente artikelen in de categorie Historie CWO

Deze week zijn jarig:

Shayden Merite (16/11)
Rona de Voogd (17/11)
Chendra Fraaij (21/11)