Copyright © 2008 Sportvereniging Combinatie Wil Overwinnen. Alle rechten voorbehouden. Design by MilRo
| Programma | Uitslagen | Trainingstijden | Kleedkamers | CWO Kleding | Lid worden? |

'Weet waar je speelt' : Park ‘t Nieuwelant PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 22 december 2016 15:36Een Keet
Toen vanaf 1951 de voetbalvelden aangelegd en de woningen aan de oneven (oost) kant langs de Kethelweg gebouwd werden, werden er op enkele plekken bouwketen opgetrokken. Voetballers, die met hun voetbaltas met kicksen lopend of op de fiets naar de voetbalvelden gingen om “de wei” in te gaan, (zoals ik mijn, helaas te vroeg overleden, vriend en speler van het eerste elftal van Zwaluwen Paul Westerdijk vaak hoorde zeggen) passeerden vlak voor de “heilige grond” een woning.

Op Kethelweg 89c volgens de nummering van toen stond van 1952 tot 1954 een houten woning. In de gemeenteadministratie “woonkeet” genoemd. De plaats is nog bijna precies aan te wijzen: bijna op de hoek van het kruispunt Spalandlaan en de Hortensiastraat. Daar woonde toen ene Dirk de Winter, vermoedelijk een bewaker van het bouwterrein of de hotemetoot van de bouwbedrijf “Muys en De Winter”, daar wil ik afwezen.  Daarnaast zijn vier flatgebouwtjes opgetrokken. Nutteloze kennis is toch vaak de leukste kennis: dat zal uit het volgende blijken.

De Ophaalbrug
Het is bijna niet mogelijk dat een speler en/of supporter van CWO deze brug ontgaan is: het is een ophaalbrug, maar of ie nog opgehaald kan worden betwijfel ik. De geschiedenis van de brug deed mij denken aan de bijl van opa: de steel werd vervangen door mijn vader en ik moest er een nieuw ijzeren blad op zetten en toch bleef het de bijl van opa. Waarom de vergelijking met de bijl van opa? Dat zit zo…

Terug in de tijd
De ophaalbrug die nu toegang geeft tot het Trimpad lig er sinds 1980. Hij was in 1979 versleten en kennelijk zo geliefd dat de gemeente Vlaardingen hem min of meer namaakte zodat hij nu nog steeds onderdeel van een loop- en fietsroute is naar CWO. Toen was hij  al sinds 1951 een brug over de singel bij de Lobelia- en Goudenregenstraat, toen de voetbalvelden aangelegd werden. Tien jaar lang was de brug al onderdeel van een fietspad in de Babberspolder.  In 1941 moest de brug over de Beerhaven aan het eind van de Hoflaan verwijderd worden, omdat er een spoorlijntje aangelegd moest worden voor de zandaanvoer voor de bouw van  noodwoningen in de Babberspolder voor Rotterdammers die hun woning kwijtgeraakt waren door het bombardement van de Duitsers. De ophaalbrug lag toen al sinds 1901 over de Beerhaven. De Beerhaven sloot aan op het Buizengat. In de Beerhaven werden de uitwerpselen van de Vlaardingers uit tonnen in scheepjes gestort en vandaar naar het Westland gevaren om gebruikt te worden voor de bemesting van tuinbouwgronden. Zo ging dat toen … In 1901 had de Gemeente Vlaardingen de brug gekocht van de Gemeente Monnickendam. De brug was daar overbodig geworden omdat men een ijzeren draaibrug moest bouwen voor de tramlijn Amsterdam/Edam. De brug bestond uit een hameigebint van eikenhout, balans met priemen en leuningen van grenenhout en een achterhar van eikenhout. Het gedeelte om over te rijden was er niet bij, maar voor pakweg 260 gulden was het toch een koopje. Alleen al de woorden wijzen op lang vervlogen tijden. De brug zal ongeveer 130 jaar oud zijn, maar het is net al de bijl van opa: hij is maar zesendertig jaar oud. Toch leuk om te weten.                

Het nieuwe land
In de buurt van het Groen van Prinstererlyceum/Lentiz lag een boerderij die aangeduid werd als “ ’t Nieuwland”. Het was een boerderij met een woonhuis dat de uitstraling van een buitenplaats had. De grond werd gekocht voor woningbouw en het boerenbedrijf gesloopt. Aan de overkant van de school draagt het wijkcentrum de naam “ ’t Nieuwelant” net als het sportpark waar CWO speelt. Waar komt de naam “het nieuwe land” eigenlijk vandaan? De Kethelweg is ooit een soort grensdijk/weg geweest van de Holierhoekse polder geweest. Pas later is de Babberspolder drooggelegd en kreeg de naam “het nieuwe land” en daarom speelt CWO op “Park  ’t Nieuwelant” en dan weet je dus waar je speelt.


Langs de voor een groot deel nog onaangetaste Kethelweg staat midden-boven in beeld het houten huisje. Foto: Collectie Stadsarchief Vlaardingen.


Het bruggetje over de Beerhaven. Op de achtergrond de kale molenstomp. Foto: www.geschiedenisvanvlaardingen.nl


Het bruggetje voert naar het gloednieuwe park. Foto: www.geschiedenisvanvlaardingen.nl

 
Recente artikelen in de categorie Historie CWO

Deze week zijn jarig:

Shayden Merite (16/11)
Rona de Voogd (17/11)
Chendra Fraaij (21/11)