Copyright © 2008 Sportvereniging Combinatie Wil Overwinnen. Alle rechten voorbehouden. Design by MilRo
| Programma | Uitslagen | Trainingstijden | Kleedkamers | CWO Kleding | Lid worden? |

'Weet waar je speelt' : Buren en boeren PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 29 november 2016 19:58


Nationale Burendag was op 24 september. Toen ik het las, moest ik bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had. De krant waar ik op geabonneerd ben, vroeg mij of ik mijn buren een abonnement kon bezorgen door gratis mee te spelen in de Nationale Postcode Loterij. Als je dat doet ben je daarna verplicht om voortaan loten af te nemen. Nee, dan de Burendag van CWO!

Het clubbestuur besloot om op die  dag de buren een gratis wedstrijd aan te bieden! Een sympathiek idee. Het is een dag waarop je gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets voor de buurt doen. CWO1 tegen DSO1 en gratis toegang. Kijk daar heb je wat aan. Combinatie Wil Overwinnen tegen Door Samenspel Overwinnen: dat is wat we in deze tijd nodig hebben. Met weemoed werd in de Sportkrant van dit jaar opgetekend dat de gezelligheid weer moet terugkeren zoals bij De Hollandiaan, RKWIK en HVO. Dat gaat zeker lukken.

Buren
Ben benieuwd welke buren geweest zijn. Het doet het er eigenlijk niet toe: een gratis wedstrijd laat je niet aan je voorbijgaan als je aan de Kethelweg of Goudenregenstraat woont of toevallig een wandelingetje maakt, maar het begrip buren is gelukkig nogal rekbaar. CWO won met 3-2 dan kun je je voor de buren ook nog op de borst slaan en de tegenstander sportief verslagen naar Zoetermeer terug sturen.

Ouwe buren
Of de buren in de jaren vijftig - als er een burendag geweest zou zijn – net zo blij geweest zouden zijn  als nu is nog maar de vraag. Rond de velden van het tegenwoordige CWO lagen toen enkele boerenbedrijven. De boeren raakten door de stadsuitbreiding hun grond kwijt en dat zou nog niet zo erg geweest zijn als ze maar in hun boerderij hadden mogen blijven wonen. Na verloop van tijd zouden ze rond voetbalvelden wonen en als buren langs de lijn gestaan hebben, maar  plannenmakers houden niet van obstakels in hun ontwerpen. Dus slopen maar!

Boeren
Twee boeren woonden links van de Kethelweg in de Holiërhoekse Polder en kregen de voetbalvelden aan de overkant van de weg als het ware in hun voortuin. Twee boeren hadden hun boerderij aan de kant van de voetbalvelden en kregen de velden bijna “op hun lip”. Het ging om de boeren Van Mil, Keijzer en Dijkshoorn. Wie waren dat eigenlijk?

Boer van Mil
Als we het hebben over boer Van Mil bedoelen we eerst Cornelis Petrus geboren in 1872. Hij bezat iets dat de gemeente Vlaardingen wilde hebben nl. grond voor de bouw van woningen en de aanleg van sportvelden. Hij woonde al sinds 1899 op de oude boerderij. Kennelijk wilde hij niet verkopen en dus moest het belang van weduwnaar zonder kinderen Van Mil wijken voor het algemeen belang. In maart 1949 zette koningin Juliana op Paleis Soestdijk haar handtekening onder de onteigeningacte van het bezit van Van Mil. Hij was inmiddels 77 jaar geworden en woonde sinds de dood van zijn vrouw in een vrijstaand woonhuis aan de Kethelweg 262. Daarnaast stond een boerderij uit ca. 1600  (nummer 264) waarop verre neef Johannes L. A. van Mil uit Maasland sinds 1926 boerde. Het bedrijf was van de Gemeente Vlaardingen en werd rond 1964 gesloopt. Een eindje verderop stond nog de koestal van Noordam: die ging ook tegen de vlakte.

Boer Keijzer
Aan de rechterkant van de Kethelweg (in de Babberspolder schuin achter het tegenwoordige Campanilehotel, want de Kethelweg maakte een flauwe bocht omhoog) stond op nummer 261 de boerderij van Nicolaas Keijzer die daar sinds 1906 boerde. De  boerderij droeg de naam “Eben-Haëzer”. In 1946 volgde zijn zoon Arend hem op. Hij moest het veld ruimen toen de opstallen ook in 1964 gesloopt werden.

Boer Dijkshoorn
Het dichtst bij de velden lag de boerderij van Marinus(1881) en Nicolaas (1887) Dijkhoorn. Dat was wel op Schiedams grondgebied. De boerenbedoening had de naam “Half-wege”.  De gebroeders Dijkshoorn woonden pakweg vijftig meter van de middenstip. Ze zijn vast wel eens  naar het voetballen gaan kijken. Hun bedrijf en woning werd gesloopt rond de jaarwisseling 1962/1963. Het was toen een beetje koud!

Ruimte
Nu was er ruimte voor de A20 (Rotterdam-Hoek van Holland) en de aanleg van de Beneluxtunnel voor de A4. In 1967 werd die geopend en kon het begin gemaakt worden voor het grote verkeersplein dat er nu is. Boerderij Van Mil had behouden kunnen worden, maar dat paste niet in de plannen. Huizen moesten er komen en dus nog meer buren!


Op deze kaart uit 1919 zien we de Kethelweg met links onderin Emaus, ’t Nieuwland (volgende aflevering…) en de boerderijen Eben Haëzer en Halfwege.


Detail uit de al eerder gebruikte luchtfoto uit 1955 met de boerderijen Eben Haëzer en Halfwege vlak bij de velden.


De hofhond op het besneeuwde erf van Van Mil, let eens op de ijspegels aan de dakrand! (uit: Vlaardinger-Ambacht, daar gebeurde het - Streekmuseum Jan Anderson).


Boerderij Eben Haëzer aan de Kethelweg (Wikipedia).


Een fraaie foto van boerderij Halfwege (collectie Frits van Ooststroom). 

 
Recente artikelen in de categorie Historie CWO

Deze week zijn jarig:

Shayden Merite (16/11)
Rona de Voogd (17/11)
Chendra Fraaij (21/11)