Copyright © 2008 Sportvereniging Combinatie Wil Overwinnen. Alle rechten voorbehouden. Design by MilRo
| Programma | Uitslagen | Trainingstijden | Kleedkamers | CWO Kleding | Lid worden? |

Miniserie 'Weet waar je speelt' : De Aftrap PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 20 september 2016 18:50Vooral de wat jongere spelers weten het al niet beter: wij voetballen op het Trimpad op een schitterend mooi complex. Maar wisten jullie dat er al meer dan 60 jaar op deze plek wordt gevoetbald? En dat er in de tijd dat de velden werden aangelegd er meer boerderijen dan huizen in de omgeving stonden?

Oud-leraar en kenner van de Vlaardingse historie Jan van Hees (1946) schreef speciaal voor CWO een aantal geschiedenis-columns over de plek waar wij tegenwoordig voetballen. Elke maand wordt een nieuw verhaal geplaatst; wij wensen je veel leesplezier.

De Aftrap

op cwo-reünies
hoor je altijd veel sterke verhalen
maar zelden zo sterk en frappant
als dit jaar van leo van bruggen
hij (leo) zat op Het Groen
toen zijn leraar nederlands over
moderne poëzie kwam te praten
en een aantal namen noemde
waaronder ook de naam 'buddingh'
'buddingh', zei leo, die ken ik wel:
die zit altijd elke zondag
bij ons op cwo.
waarop de leraar sprak: 'jongen,
ga jij de klas maar uit!'


(vrij naar Cees Buddingh’)

Met voetbal heb ik niet zo veel en toch heb ik gevoetbald. Ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam het er toch van. Een goede vriend haalde me over om lid te worden van “Zwaluwen”. Zwaluwen kende ik wel uit de verhalen van een leraar, die op zaterdagochtend, zo tegen twaalven, er ook geen zin meer in had. Een aantal jongens voetbalde bij die club en vroegen dan aan hem hoe de kansen van het “eerste” die middag zou zijn. Zo hadden ze hem op zijn praatstoel en de hele klas vond dat uiteraard prima. Toch ging ik regelmatig kijken “bij Zwaluwen” aan het eind van de Kethelweg. Ik vond het wel aardig, maar er ging niets bij me kriebelen. Pakweg twintig jaar verder was het toch zover. Het was voor mij het begin van bewegen en conditietraining, hoewel ik toen toch al elke dag- weer of geen weer- naar Rotterdam en terug naar Vlaardingen fietste. Ik kocht een Zwaluwenshirt, broek en kousen. Voetbalschoenen leende ik van een zwager en ik was er klaar voor. Ik werd ingedeeld bij “het zeventiende”: lager kon niet. Ik vond het helemaal niets, want ik werd er moe van. Thuiswedstrijden soms om half vier beginnen. Uitwedstrijden in de regio: zaterdagochtend om half tien in Hillegersberg, maar ja, toch maar een seizoen volhouden. Het elftal bestond vrijwel nooit uit elf spelers of er waren maar negen leden, dat kan ook. Scheidsrechters en grensrechters waren er niet of niet ingeroosterd: een gelukkie als er iemand van langs de lijn dat wilde doen. Daar kwam natuurlijk bij dat ik het spelletje ook wat inzicht betreft niet doorhad. Nee, het was niets voor mij, maar heb me toch nog voor een tweede seizoen laten strikken, maar daarna was het gebeurd. Mijn vriend ging nog door en we spraken af dat als hij ging stoppen we zouden gaan tennissen. Niets van gekomen, hij golft nu: dat vind ik ook helemaal niets.

Al vele jaren ga ik van tijd tot tijd om met Klaas Bloem, omdat hij geschiedenis kan drukken en opmaken. Kan jij niet eens wat schrijven over onze velden, maar vooral over de omgeving rond ons sportcomplex? Klaas is een gouwe kerel, die je niet snel iets weigeren kan, maar toch vroeg ik hem bedenktijd. Je hoort het wel in september: zo kon ik het even voor me uit schuiven. Toch liet het me niet los: met zijn vraag was ik wel weer terug op de Kethelweg. Ik meldde Klaas dat ik deze winter op de eerste van elke maand een bijdrage voor de CWO- website zou leveren van deze omvang: een soort geschiedeniscolumn over het gebied ten noorden van de Van Hogendorplaan en ten zuiden van de A4/A20. We zouden wel zien hoever we zouden komen.

Ik begon met een gedicht van Cees Buddingh’. Hij zat niet alleen op de tribune van DFC (Dordrecht), maar voetbalde er ook een aantal jaren. Hij schreef in 1975 een kort verhaal over een jonge voetballer. Zijn moeder ging altijd mee naar zijn wedstrijden. Niet zo bijzonder voor een jongen, maar deze moeder was wel heel bijzonder. Het verhaal staat in het boek: “Daar ga je, Deibel!” Kijk maar wat je er mee doet!

Jan van Hees 
Recente artikelen in de categorie Historie CWO

Deze week zijn jarig:

Shayden Merite (16/11)
Rona de Voogd (17/11)
Chendra Fraaij (21/11)